Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?
Güvenli bağlanma bebek ile anne arasında oluşan sözsüz duygusal bağdır. Bebeklerin temel (birincil) bakımını veren kişi ile bu güvenli bağlanmayı sağlayabilmesi için doğumdan sonraki ilk 18 aylık dönem (Oral dönem) büyük önem taşımaktadır. Bu bağlanmanın sağlıklı oluşabilmesinin ön koşulları annenin bebeğin temel bakımlarını karşılamanın yanında onunla göz kontağı kurma, tensel temas, mimikler, ses tonu vb. davranışlar ile desteklemesidir. Anne söz konusu evrede bebeğin ihtiyaç duyduğu bakımları mümkün olduğu en kısa sürede karşılaması güvenli bağlanmanın ilk koşuludur. O yüzden bebekler yaklaşık bir yıla kadar geceleri annelerinin yanında kalmalı, kokusunu hissetmeli ve uyandıklarında da anneleri bebeklerini tatlı bir ses tonu ve güler yüz ile karşılamalıdır.
Bebek Ne Zamana Kadar Annenin Yanında Yatmalı
Bebeklerin ilk 6 aylık dönemde temel besini -istisnai durumlar hariç- anne sütüdür. Emzirme süreleri ile sıklıkları kişiye özeldir ve bilhassa ilk üç aylık "yapışık dönemde oldukça düzensizdir. Gaz sancıları, açlık, alt ıslatma, huzursuzluk gibi nedenlerden dolayı bebekler geceleri bir kaç defa uyanabilirler. Anne ise bu uyanmanın sebebini bularak bebeğin ihtiyacını söz konusu koşullara dikkat ederek karşılar. Yapışık dönem sonrası bebeğin uyku ve emme süreleri daha düzenli hale gelmeye başlar. 6.aydan itibaren ek gıdaya geçmesiyle de birlikte emme sıklığı azalır. 7. aydan itibaren bebeğin vücudu leptin (tokluk) hormonu salgıladığı için geceleri acıktığı için uyanmaz. Bu süreye kadar geceleri anne yanında kalan bebeğin artık kendi odasında uyuması gerektiğinin sinyalleri alınır.
Bebeğin Odasında Yatması için En Uygun Zaman
Bebeğin kendi odasına geçmesi için en uygun zaman 7.-12. aylar arasıdır. Bu süreçte ebeveynlerin dikkat edileceği en önemli hususlar acele etmeden adım adım ilerlemek ve bebekte kaygı ve terkedilmişlik duygusu oluşturacak davranışlardan kaçınmaktır. Öncelikle anne bebek ile gündüz bol ve kaliteli vakit geçirmeli ve bebek uyurken karnı tok olmalı. Mümkünse gece uyutmadan önce vücuduna masaj yapılmalı. Bebeğin gece uykusu oluşana kadar anne yanında kalmaya devam etmeli veya anne bebek ile bebeğin odasında kalmalı. İlk günlerde bebek alışkanlık gereği uyanacak ve emmek isteyecektir. Bu durumda ebeveynler meme yerine geçecek bir geciş, nesnesi oluşturmalı. Bu tensel bir temas veya uyku arkadaşı olabilir.
-Bebek ağladığında sakin bir ses tonu ile yatıştırmak için kucağa alınıp uykusunu dağıtmadan ninni söyleyerek uyuması sağlanmalı. Bir kaç gün zor geçecektir fakat bebek annenin her an yanında olduğu duygusunu edindiği, güvenli bir duygusal bağ oluştuğu için uykuya dalacaktır
-Tamamen gece uyku düzeni oluştuğunda artık kendi odasında tek başına kalabilir