Baharın neşesini, uzun yaz günlerini, iş stresinden uzak tatilleri ve soğuk hava hazırlıklarını geride bırakırken ruh halimiz biraz değişebilir. Bahar geldiğinde heyecan ve coşku doluyuz, sonbahar geldiğinde ise depresyona giriyoruz. Bireylerdeki bu değişimlerin altında yatan sebepler biyolojik saat ve döngülerin yanı sıra güneş ışığının hormonlar üzerindeki etkilerine de atfedilebilir. Mevsimlerin döngüsü herkesin coşkusunu ve üzüntüsünü normal sınırlar içinde etkileyebilir ve bazı akıl hastalıklarında aşırı derecede etkileyebilir.
Bu sürece uyum sağlamada zorluk depresyonu tetikleyebilir. Bu duygu, konsantrasyon, enerji kaybı, yorgunluk, işte verimsizlik, isteksizlik ve uyku bozuklukları ile ilgili sorunlar olarak kendini gösterebilir.
Sonbahar depresyonundan en çok kim muzdarip?
Sonbahar depresyonu sadece değişen mevsimlerden kaynaklanmaz. Kişi daha önce depresyon geçirmişse veya genetik yatkınlığı varsa mevsimsel depresyon yaşama olasılığı artar. Depresif ruh hali, kaygı ve endişe genellikle kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bu nedenle sonbahar depresyonunun kadınlarda daha sık görüldüğü söylenebilir.
Sonbahar sendromunun belirtileri nelerdir?
Tüm hastalıklarda olduğu gibi, sonbahar depresyonunu ele verebilecek bazı belirtiler vardır. "Sonbahar yorgunluğu" olarak da bilinen sonbahar depresyonunun başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kalıcı bir mutsuzluk ve umutsuzluk hali
- Sinirlilik
- Yorgun hissetmek
- Uykulu hissetmek veya sabahları yataktan çıkmakta güçlük çekmek
- Motive ve odaklanmış kalma zorluğu
- İştahsızlık veya aşırı yeme
- Endişe
- Libido kaybı
Sonbahar sendromu ile nasıl başa çıkılır?
Yukarıda sayılan bazı belirtilerden şikayetçiyseniz ve sizde sonbahar sendromu olduğunu düşünüyorsanız öncelikle bu alanda bir uzmana danışmanızı öneririz. Çünkü uzun süreli olumsuz duyguların ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Bu nedenle, sonbahar depresyonu ile başa çıkma konusunda uzman tavsiyesi almak faydalı olabilir.
1.Diyetine dikkat et
Sonbahar depresyonu belirtileri, vücudun vitamin ve minerallere ihtiyacı olduğunun kanıtı olabilir. Bu nedenle beslenmenize dikkat etmeli ve diyetinizi bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yönelik önerileri dikkate alarak oluşturmalısınız.
Kendinize zaman ayırın ve evde yapabileceğiniz aktiviteler bulun. Kendinize zaman ayırmak en büyük ödüllerden biridir. İyi bir film izlemek, yemek pişirmek, yürüyüşe çıkmak veya arkadaşlarınızla vakit geçirmek daha sağlıklı bir ruh haline girmenize yardımcı olabilir.
2.Uykunuzu düzenleyin
Uykusuzluk, depresyonun ana nedenlerinden biridir ve ayrıca bağışıklık sisteminizin güç kaybetmesine ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar günde en az 7 saat uyumayı öneriyor.
3. Değişime direnmeyin
Depresif ruh hali, özellikle kadınlarda daha yaygın bir duygusal durumdur. Hayatınızı etkileyen ikili ilişkilerden, sizi gereksiz yere yoran konu ve kişilerden uzak durarak veya uzun zamandır yapmak istediğiniz değişikliklere odaklanarak bu dönemi atlatabilirsiniz.
4.Uzman yardımı almayı unutmayın
Süreci tek başınıza yaşamak istemiyorsanız veya güçlü olumsuz duygulardan kurtulmak için objektif bir bakış açısına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririz.
Bu önerileri uygulamak göründüğü kadar kolay olmayabilir, ancak depresyon tedavisinde başarılı sonuçlar için bireysel katılım şarttır. Bu bağlamda, aile ve arkadaşlardan destek almak işleri kolaylaştırabilir.
Ortamın aydınlatmasına dikkat etmek ve gün ışığından mümkün olduğunca faydalanmak çok önemlidir.
Enerjinizi Sonbahar Depresyonuna Kaptırmayın!
Kendinizi sonbahar depresyonundan korumak veya semptomlarını azaltmak için bazı fiziksel ve zihinsel adımlar atmak, bu sezon daha mutlu zaman geçirmenize yardımcı olabilir. Fiziksel olarak vitamin ve omega3 almak, bol su içmek, yeşil sebzeler yemek, uyku düzeni oluşturmak ve bu düzeni bozmamaya çalışmak, kafein ve alkolü kesmek ve 20-30 dakika dışarıda yürümek vücudunuzun daha zinde olduğunu hissetmenize yardımcı olacaktır. Psikolojik olarak en iyi ölçü “gülmek”tir. Sevdiklerinizle birlikte gülüp eğlenebileceğiniz bir sosyal ortam stresinizi azaltacak, motivasyonunuzu artıracak ve mutluluk hormonlarınızı yükseltecektir.