Sosyal Medya Psikolojik Etkileri Online Terapi Hizmeti

Sosyal Medya Psikolojik Etkileri

Sosyal Medya Kurbanları: Ben Neden Çirkinim!

            Dijitalleşen dünyanın hayatımıza kattığı sosyal medya farkında olmasakta her yaş grubunu etkisi altına almış bulunmakta. Otobüs beklerken, yemek pişirirken, yürürken, her boş anımızda akıllı telefonlarımız elimizde ekranı yukarı kaydırıyoruz. Ancak sosyal medyanın zararlarını hafife alıyoruz. Hepimiz sosyal medyada allanıp pullanan ve birçok iyileştirme programıyla -bazen her gün gördüğümüz insanları tanıyamamamıza neden olacak kadar- üzerinde düzenleme yapılan fotoğraflar\videolar görüyoruz. Geçmişe nazaran bugün beden algısına olan tutumlar çok daha negatiftir. Bu negatif etkiyi en çok gençlerde görmekteyiz. Sosyal medyanın her geçen gün daha aktif kullanılması kişilerde psikolojik etkiler görülmesine de vesile olmuştur. 

Kişiler maruz kaldıkları fotoğraf ve videolarda kusursuz vücutla ve ciltler gördükleri için kendi kusurlarına daha fazla odaklanıyorlar ya da hayali kusurlar oluşturuyorlar. Bunlardan biri olan beden dismorfik bozukluğu, hayali bedensel bir kusur oluşturmak ya da ufak bir kusurun çarpıtılıp abartılmasıdır. Bu kişiler genellikle dermatologlara, dahiliyecilere ya da plastik cerrahlara başvuruyorlar. Sosyal medya genel olarak kadınları erkeklerden daha fazla etkisi altına alıyor. Beden dismorfik bozukluğu da kadınlarda erkeklerden daha çok görülmekte. Kişilerde daha zayıf olmak için yeme bozuklukları da gelişebiliyor. Bunlardan biri anoreksiya nevrosa bir diğeri de bulimia nevrosa. Anoreksiya nevrosa nadir görülen ruhsal bir bozukluktur. Kişi yek yemeyi reddeder; adeta yemeğe küser. Çok ciddi bir yeme bozukluğudur ve sonucu ölümcül olabilir. Bulimia nevrosa ise kontrolsüz bir şekilde ve aşırı miktarda yemek yemek fakat ardından kusmaya çalışmak ya da bazı ilaçlar kullanarak yediklerini çıkarmak, çok fazla egzersiz yapmak, ağır diyetler uygulamak gibi belirtiler gösterir. Kişi yediklerini vücudundan dışarı atmak ya da aşırı çaba ile yakmak ister. Bulimia kronik bir yeme bozukluğudur. 

Sosyal medya çağımızda kişiler için vazgeçilmez olmuştur. Doğru kullanıldığında çok fayda olan bu mecralar amacı dışına çıktığında kişilerin hayatlarına zarar vermektedir. Kişiler bilmelidir ki sosyal medyada gördüğümüz mükemmel vücutlar, mermer gibi ciltler gerçeği kesinlikle yansıtmamaktadır. 

UZM.PSK.GİZEM ALABEY