Zeytin Ağacı dizisi ilk yayınlandığı zamanlarda ünlü oyuncu kadrosuyla dikkat çekti gibi görünse de sonradan konusun önemi daha çok merak edilen bir konu haline geldi. Bir kadının hikayesi gibi ama içinde hastalık, sağlık, drama, komedi, evlilik, aşk… izleyiciler istedikleri her şeyi bulabilir! Dizide her izleyici tarafından merak edilen asıl konu ise dizideki Zaman karakterinin uyguladığı "Aile Dizimi"!
Aile Dizimi, genetik mirasımızın sadece fiziksel özelliklerimize yansımadığını, aile büyüklerimizin yaşadığı trajedilerin hayatımızda etkili izler bıraktığını iddia eden ve kanıtlayan alternatif bir tedavidir, bu geçmişten gelen izler de tedavi edilebilir. Boncuk Yılmaz 'ın dizide canlandırmış olduğu Sevgi karakteri kanser olduğunu ve durumunun kötüye gitmeye başladığı kemoterapinin faydalı olmadığını öğrendikten sonra Ayvalık'a gitme kararı alır ve Zaman ile terapiye başlar.
Zeytin ağacı diziye adını vermiş, çünkü bu güçlü ağacın dalları, sağlam ve güçlü olmasına rağmen değerinin, güzelliğinin ve narinliğinin dizide canlandırılan kadınlara atıfta bulunuyor olması olabilir mi?
Zeytin Ağacı dizisi Kadın Oyuncular; Ada (Tuba Büyüküstün), Sevgi (Boncuk Yılmaz), Leyla (Seda Bakan) çok farklı kişiliklere sahip ama birbirlerine çok bağlı arkadaşlık ilişkileri vardır. Zeytin Ağacı dizisinde anneler de önemli rol oynuyor: Sevgi'nin annesi (Füsun Erbulak), Ada’nın annesi, dizide bulunan erkeklerin ebeveynleri… Zeytin Ağacı Dizisi erkek oyuncuları Toprak (Murat) Boz); Tevfik Fikret / Fiko (Rıza Kocaoğlu), Zaman (Fırat Tanış), Selim (Serkan Altunorak) farklı kişiliklerdeki erkek kimliklerini canlandırıyorlar.
Zeytin Ağacı Dizisi Danışmanı
Aile Dizimi uygulamasına katılan herkes istediği yere oturur ve ardından danışmanın uygulamaya rehberlik etmesi için verdiği bilgilere göre diğerleri ayağa kalkar ve anne, baba, kardeş vb. rolleri üstlenir ve konuşmaya başlarlar. Bu süreçte en önemli soru "Nasıl hissediyorsunuz?" Bu soruyu, Zaman karakteri oyunculara sürekli soruyor. Böylece, o anda, kişinin aile geçmişini betimleyen oyuncu, ailenin geçmiş örüntüsü hakkında duygularını ifade ederek. Zamansal özellikler yani uygulayıcı çeşitli yönergeler vererek danışanın aile geçmişini kabul etmesini ve böylece sorunun çözüleceğini düşünmesini sağlar. Doktor olan Ada karakteri, Zaman'ın yöntemine inanmaz, karşılığında bilimi savunur. Ama nihayetinde, Zaman'ın dediği gibi, öfke sorunlarının, annesi ve partneriyle olan sorunlarının kökeninin aile travması olabileceğine Ada da inanıyor. Yani dizinin sonunda Ada karakterinin artık Zaman’a inananlar arasında olduğunu görüyoruz. Ancak Zaman karakteri, pratiği nasıl ve ne şekilde hayata geçirdiğinden hiç bahsetmiyor.
Nuran Evren Şit, Zeytin Ağacı Projesi için Mark Wolvyn, Seninle Başlamadı kitabını referans alıyor.
"Kalıtsal Aile Travmalarının Kim Olduğumuza Etkileri Ve Sorunların Üstesinden Gelebilmenin Yolları" başlıklı bu kitaptaki aile dizimi, psikodrama ve daha birçok yöntem, dizide Fırat Tanış'ın canlandırdığı Zaman Bey karakteri tarafından uygulanıyor. Hatta dizinin en ilgi çekici noktalarından biri de Zaman'dan tavsiye alan herkesin Mark Wollyn'in seninle başlamadı kitabını kuması. Kitapta sadece biyolojik özelliklerin atalardan miras kaldığına değil, aynı zamanda travma ve duygusal kırılmalara da dikkat çekiyor. Son zamanlarda, tüm yerli diziler ve filmler, "travmanızın nedeni aile geçmişinizdir" vurgusunu yoğun bir şekilde kullandı. Bu yüzden bu seride de bu odağın ön planda olması şaşırtıcı değil.